Jeg har i en del år nu benyttet mig af forskellige videokonferencesystemer. Jeg har brugt dem i forbindelse med arbejde, og der er efterhånden mange at vælge imellem med hver deres restriktioner og forskellige bud på nyttige funktioner. Hvis du har andre bud eller har kommentarer til indlægget, så skriv dem nederst på siden her.
Hvad er en videokonference?
Helt basalt handler det om, at man i stedet for at mødes fysisk kan mødes online. Det kan være via software på computer, via apps, online m.m eller via dedikerede konferencelokaler. Der er utrolig mange forskellige udbud at vælge imellem. Jeg lister herunder derfor blot en række online systemer op, som jeg selv har erfaring med at anvende (alle på nær ooVoo.com). Nederst på siden vil man kunne finde links til endnu flere tjenester (både gratis- og betalingsløsninger).
Hvorfor anvende videokonference?
Det er mange grunde til at anvende videokonferencer, og det kan være svært at samle det hele i en tekst, men den helt oplagte kan være, at man:
- sparer tid (effektivitet, økonomi),
- reducerer rejseudgifter og lokaleomkostninger (økonomi),
- får lettere mulighed for at mødes uden for landegrænser eller hjemmefra (mobilitet, internationalisering),
- kan forbedre balance ml. arbejde og privatliv (mindre arbejdsbelastning, mere effektivt, tidsbesparende),
- får mulighed for at “rejse” steder hen, som tidligere ikke var økonomisk muligt, (økonomi)
- får mulighed for at arbejde sammen/mødes med andre fra andre skoler, byer, lande, firmaer m.fl. (internationalisering, kulturmøder, samarbejde),
- får mulighed for lettere at møde/interviewe eksperter – (økonomi, muligheder),
- får mulighed for at lave webinarer.
Vurderingskriterier
Jeg har nedenfor lavet en simpel og overskuelig vurdering af de forskellige videokonferencesystemer, som jeg har valgt at kigge på. Jeg vurderer på brugervenlighed, hvor let det er at opsætte et videomøde, hvor let det er at foretage installation af nødvendig software, hvor mange platforme der understøttes, funktionalitet, udbud af apps, understøttede platforme m.m. Se nedenfor for en dybere forklaring.
5. Adobe Connect
Adobe Connect bruges ofte af uddannelsesinstitutioner og firmaer. Det er den helt store sværvægter i forbindelse med videokonferencer. Man kan utrolig meget, og det er forholdsvis let at komme ind i en konference. Men det er også mulighederne, som er grund til de største udfordringer. Der er en høj indlæringskurve. Det kan være temmelig svært at opsætte selve mødet. Videokvaliteten er meget god. Det er en betalingsløsning.
Funktionalitet
Opsætning
Chat
Maks. brugere
Licensafhængig
Platforme
Apps
Skærmdeling
Optage møde
Pris: betalingsløsning
Sprog: engelsk
Login: gæstelogin, firma-mail
Apps
4. ooVoo.com
ooVoo.com minder på mange måder om Skype og bruges via installation på computer eller via apps. Vær opmærksom på, at du ikke behøver (ikke bør) installere Ask-toolbaren, som bliver tilbudt ved installation. Fjern de 2 flueben. Det er forholdsvis nemt at installere og anvende tjenesten. Den er graits og indeholder få reklamer i programmet.
Funktionalitet
Opsætning
Chat
Maks. brugere
12
Platforme
Apps
Skærmdeling
Optage møde
Pris: gratis
Sprog: engelsk, tysk m.fl.
Login: mail, Facebook
Apps og programmer
3. Skype
Skype har været her længe, hvilket også er en af fordelene. Der er nemlig mange, som har Skype installeret. Faktisk 300 milioner brugere . Videokvaliteten er som oftest fin, når bare man holder sig 3-4 deltagere. Gratisudgaven af Skype indeholder reklamer i programmet. Skype findes også i en firmaudgave (Skype for business).
Funktionalitet
Opsætning
Chat
Maks. brugere
10(vid.)/25(lyd)
Platforme
Apps
Skærmdeling
Optage møde
Pris: gratis
Sprog: engelsk
Login: sociale + mail
Apps og programmer
2. Google Hangout
Google har lavet denne tjeneste. Den er gratis og uden reklamer. Det er muligt at dele skærm, se video sammen, arbejde kollaborativt i dokumenter fra Google Drev m.m. Det kræver selvfølgelig en Google-konto. Der er generelt en rigtig god videokvalitet. Det er den tjeneste, som jeg har benyttet mig mest af. Det kan dog være svært at forklare folk, hvordan man kommer ind i et Hangout.
Funktionalitet
Opsætning
Chat
Maks. brugere
15
Platforme
Apps
Skærmdeling
Optage møde
Pris: gratis
Sprog: dansk, engelsk, tysk m.m.
Login: Google
Apps
1. Appear.in
Appear.in er virkelig den tjeneste, som løser alle udfordringer med at få folk til at deltage i en videokonference. Det gælder både det, at man ikke skal have noget brugernavn eller email for at logge ind, at man ikke skal installere nogen ekstra software, og at det er forbavsende simpelt at opsætte et møde. Sidstenævnte fungerer på samme måde som ved todaysmeet.com. Lad en person oprette et online rum (fx skolevideo) og lad alle gå ind på rummets adresse (appear.in/skolevideo). Det er endda muligt at oprette og reservere et fast møderum. Således har jeg fx oprettet appear.in/troelschristensen. Eneste minus ved denne tjeneste er, at den kun kan afvikles i 3 browsere – Chrome, Firefox og Opera.
Funktionalitet
Opsætning
Chat
Maks. brugere
8
Platforme
Apps
Skærmdeling
Optage møde
Pris: gratis
Sprog: engelsk
Login: ingen/sms/mail
Apps
Andre tjenester