0

Sådan bruger du Zotero til at skrive i APA

APA er en bestemt måde at skrive sine referencer på. Der er flere andre måder at skrive det på, såsom fx Chicago, Vancouver, Cell m.fl.. I langt de fleste opgaver i Danmark skrives dog i APA-stilen. Det betyder kort sagt, at når man refererer til noget, som andre har skrevet eller sagt, så skriver man, hvem der har skrevet det i parentes, samt hvornår det er skrevet og laver derefter en oversigt i litteraturlisten/kildehenvisningen.

Et tip – Hvem siger det? Hvor står det?

Et godt tip, når man skriver, kan være, at man, når man påstår noget eller citerer nogen, hele tiden skal spørge sig selv, hvor man ved det fra? Hvem siger det? Hvor står det?

I de nedenstående eksempler har jeg fx i eksempel 1 skrevet, at “Klasseledelse har i de seneste 10-12 år fået en stigende opmærksomhed i Danmark”. Hvor ved jeg det fra? Man kan ikke bygge på egne fornemmelser, når man skriver. Her er man nødt til at skrive, hvor man ved det fra! Man refererer/citerer.

Eksempler på APA

Eksempel 1 – Reference til en bestemt side i en bog 

Klasseledelse har i de seneste 10-12 år fået en stigende opmærksomhed i Danmark, når det drejer sig om forskning og skoledebat .

 

Eksempel 2 – Citater over 40 ord står i indrykket afsnit for sig selv

Tekla Canger og Lise Aaagaard Kaas skriver om klasseledelse, at:

Klasseledelse er et begreb, der i de sidste 10-12 år har fået stigende opmærksomhed i den danske forskning og skoledebat. Når det ikke tidligere har været i spil i forhold til lærerprofessionen, skyldes det naturligvis ikke, at lærere ikke altid har udøvet klasseledelse på den ene eller anden måde. 

 

Kildehenvisning

Canger, T., & Kaas, L. A. (2016). Praktikbogen: Didaktik, klasseledelse og relationsarbejde. Hans Reitzel.

 

Se evt. også dette indlæg.

Om APA og citater

APAs hjemmeside

APA har faktisk sin egen hjemmeside. Her kan I slå op, hvordan det helt præcist skal stå, når man fx skriver citater, hvis der er flere forfattere osv.

www.apastyle.org

Programmer

Der findes dog også programmer, som kan hjælpe jer med at skrive i APA. Jeg vil herunder foreslå et par stykker, men jeg vil fokusere på Zotero, og derfor uddyber jeg den herunder.

Nr. 1 – Zotero.org

Zotero er en hjemmeside, som gratis tilbyder, at man kan samle sine referencer hos dem. Derefter kan man bruge det via plugins i fx Word, hjemmesider m.fl. Det er rigtig smart og meget let at få den til at skrive i APA-stilen.

Det bliver dog rigtig smart, når man har Chrome eller Firefox installeret. Her kan man nemlig installere et plugin, som gør, at man meget let kan overføre referencer direkte fra hjemmesider. Der er også mulighed for at lave en fælles mappe på hjemmeside, hvor flere har adgang. Dermed kan man skrive sammen med andre og bruge de samme referencer.

Sådan gør du

 1. Opret dig som bruger på deres hjemmeside www.zotero.org/user/register.
 2. Hent
  1. Hent programmet
   zotero.org/download
   Bemærk, at man også kan hente programmet til Mac nederst på siden.
  2. Hent udvidelsen til Chrome
   Pris: Gratis

 3. Installer programmet, log ind og vælg derefter APA-stil.
 4. Åbn Word

 

Bagefter kan du begynde at indtaste dine referencer i Zotero-programmet. Det er meget nemt, hvis du har ISBN-nummeret, men du kan også indtaste oplysninger manuelt. Man kan ofte også downloade oplysningerne via hjemmesiderne, hvor der står CITE. Her henter man fx BibLex og åbner det i Zotero. Dermed overføres alle oplysninger automatisk.

Video – Zotero, Windows 10 og Word 2016

Andres vejledninger

zotero_manual

Zotero_fbc

 

Nr. 2 – Word

Word har faktisk sit eget referencesystem indbygget. Du finder det i fanebladet “referencer”. Her kan man indtaste citater og andet. De gemmes i dokumentet. Typografien APA kan desuden vælges.

Nr. 3 – Paperpile

Hvis man bruger Google apps og Chrome, så er denne hjemmeside en god mulighed. Det er dog ikke gratis.

 

Find referencen

Det kan være nemmere, hvis man finder ISBN-nummeret. Google er en god ven her, men andre hjemmesider kan også hjælpe.

www.saxo.dk

scholar.google.dk

 

Links

owl.english.purdue.edu/owl/section/2/10

www.bibme.org/citation-guide/apa

www.citationmachine.net/apa

www.citethisforme.com/citation-generator/apa

 

Troels Gannerup Christensen

Jeg er ansat som lektor hos Læreruddannelsen i Jelling, hvor jeg underviser i matematik, specialiseringsmodulet teknologiforståelse, praktik m.m. Jeg har tidligere været ansat som pædagogisk konsulent i matematik og tysk hos UCL ved Center for Undervisningsmidler (CFU) i Vejle og lærer i udskolingen (7.-9. klasse) på Lyshøjskolen i Kolding. Jeg er ejer af og driver bl.a. hjemmesiderne www.lærklokken.dk og www.iundervisning.dk, ggbkursus.dk og er tidligere fagredaktør på matematik på emu.dk. Jeg går ind for, at læring skal være let tilgængelig og i størst mulig omfang gratis at benytte.

Leave a Reply

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments